Fra vindrue til vin

Skrevet af: Team Lillebror

Vi er mange, der elsker den læskende drik, vinen. Den findes i mange former. Du kan få vin som rosé, rød, orange, hvid og mange flere varianter, men de færreste ved, hvordan vin fremstilles – sådan helt fra bunden.

 

Indholdsfortegnelse

Druen  

De vindruer, der anvendes til vinfremstilling, vokser på en vinstok af specien vitis vinifera. Det er bestemte planter, der laver druer, som bruges i vin, og overbetegnelsen for disse kaldes Vitaceae eller genus vitis. Der er omkring 60-80 forskellige slags inden for arten.

 

Når druen er klar, bliver de plukket og fragtet til et vineri. Her kommer druerne igennem en maskine som afstilker dem, så der tilbage kun er de saftige røde og hvide druer, som vinen skal fremstilles af.

 

Maskinen prikker også hul på skallen af druen, så saften kan komme ud, og så producenten kan trække de aromaer fra skallerne, som er lidt bitre i smagen.

 

Gæring

Dernæst kommer selve fremstillingen af vinen, der som bekendt er en drik med alkohol. Det er selve gæringsprocessen der gør, at sukkeret i druerne omdannes til alkohol. Det sker enkelt nok ved, at druen kommer i kontakt med gær.

 

Det er sukkeret i druen, der afgør, hvor meget alkohol der dannes, da det er sukkeret, der omdannes til alkohol når det kommer i kontakt med gær. Det foregår i en gæringstank.

 

Lagring

Det er forskelligt, hvor lang tid vin lagrer, og det er også forskelligt hvor mange måder, vinen lagres på. Der er en ren videnskab, når man først går ind i det.

 

Det er vinfremstilleren der afgør, hvornår en vin har lagret nok.

 

Aftapning

Aftapning er der, hvor vinen fuldes på flasker. Oftest er det en stor maskine, der klarer den sag.

 

Man skal virkelig ikke underkendes, hvor stort et arbejde det er, at få fremstillet vin.

 

Relateret indlæg

Hvilken vin til hvilket måltid

Hvilken vin til hvilket måltid

At vælge den rigtige vin til dit måltid kan forbedre din smagsoplevelse betydeligt. Her er nogle generelle retningslinjer og anbefalinger, og vi inkluderer også et nævn af alkoholfrie vinmuligheder: 1. Fisk og skaldyr: Til lette fiskeretter eller skaldyr som rejer og...